Vera Vogelzang

Saam - Saam


 
3D- en video-renders
Duur: 00:33 min., 00:10min., 00:10 min.

Je kent het wel, dat ene fraaie eiland in de Golf van Guinee dat bekend staat als een van de meest bezochte plekken in de wereld. Bebost met regenwouden die uitlopen in toendra’s, overgaan in woestijnen, polaire landschappen en steppe. Dat ene eiland waar je waarschijnlijk zelf ook foto’s van hebt op je mobiel of computer. Een eiland waar je binnen enkele seconden bent maar ook plots weer verdwijnt. Er is een grote kans dat jij dit fraaie eiland aan de Afrikaanse westkust al meerdere keren hebt bezocht! Nou ja, niet jij. Je data.


Saam-Saam


Uit de serie ‘Kleine eilandenreeks’: Natuur-vakantiefoto’s


Uit de serie ‘Kleine eilandenreeks’: TomToms
Sinds het jaar 2009 gaan er verhalen over een eigenaardig eiland rond op het internet. Het begint bij een vraag die meerdere webgebruikers delen: “Waarom geeft dit programma aan dat ik me in de Atlantische Oceaan bij de westkust van Afrika bevindt?” De antwoorden die ze krijgen bestaan slechts uit verzonnen verhalen en grappen over een zeker ‘Null-Island’. Dit eiland zou precies op de coördinaten 0°N 0°E liggen, vandaar de naam Null-Island. Maar op deze plek zul je niks anders dan een eenzame boei aantreffen, dobberend in de oceaan. Iets dat begint als een onnozele grap groeit later uit tot een default tool, gebruikt door talloze cartografen en GIS-analisten.

Null-Island wordt gezien als de perfecte plek om fouten binnen geocodering op te sporen. Bij het proces van geocoderen wordt data input gelinkt aan een locatie op de aarde, bijvoorbeeld bij het opstarten van het navigatiesysteem in je auto of wanneer je een vakantiefoto aan een locatie koppelt. Maar op het moment dat dit proces verkeerd verloopt, door bijvoorbeeld type- of codeerfouten, worden de data direct doorgestuurd naar de coördinaten 0°N 0°E, de plek op aarde waar de meridiaan kruist met de evenaar.
Sommige data zijn hier enkele seconden, maar vele miljoenen aan vergeten data hebben pech en verblijven er nu al jaren. Alhoewel Null-Island perfect is om dergelijke fouten te markeren, vermijden cartografen het om het eiland op de kaart te zetten. Een belangrijke reden hiervoor is dat het slechts één vierkante meter groot is en het dus onmogelijk is het een fysieke vorm te geven op de schaal waar kaartsystemen gebruik van maken.

Hierin wilde ik verandering brengen. Om Null-Island een gezicht te geven ben ik op zoek gegaan naar databases die ik vond op 0°N 0°E. Je zou kunnen zeggen dat het eiland is opgebouwd door ons allemaal: velen van ons hebben er persoonlijke data voor aangeleverd, bijna altijd onbewust. Het virtuele spoor dat we achterlaten is veel langer dan we denken en vormt onderweg ook onwillekeurige connecties met andere sporen. Zo wordt er gedachteloos een wereld gevormd uit dolende data.

Bij de vorming van de nieuwe identiteit van Null-Island heb ik het eiland omgedoopt tot Saam-Saam, Afrikaans voor ‘samen’. Saam-Saam laat je door middel van 3D-modellen de vele databases van het eiland bewonderen. Van talloze vakantiefoto’s tot verdwaalde auto’s op zoek naar hun eigenaar.

Wehl, mei 2020

Meer werk: