Valentino Angela

Refleha


 
3D render

Vaak als ik iemand ontmoet, krijg ik de vraag “waar kom jij vandaan?”. Vol enthousiasme vertel ik dan dat ik van Aruba kom. Maar aangezien Aruba een piepklein Caribisch eiland is, met een totale bevolking van honderdvijfduizend inwoners, zijn niet veel mensen met dit land bekend. Degenen die het wel kennen, kennen vooral de lange witte stranden met het blauw zeewater, het grote aantal palmbomen en de bloedhete zon die elk seizoen van het jaar aanwezig is. Of misschien kunnen ze je vertellen over de bescheiden mensen of de prachtige zonsondergangen waar iedereen op het eiland van geniet. Kortom, Aruba is een waar paradijs.

Foto uit Aruba tijdens onderzoek

3D render van ‘Refleha’

3D render van ‘Refleha’
Vanwege dit paradijselijke beeld van Aruba, is het toerisme al decennialang de grootste economische pijler van het land. Inmiddels zetten elk jaar een miljoen reizigers voet op het eiland. Deze bezoekers zijn zich vaak niet bewust van hoe de Arubaanse maatschappij zich steeds meer aan de behoeftes van het toerisme heeft aangepast. Dit aanpassen heeft zowel positieve als negatieve effecten op het eiland, net als de andere vormen van globalisering die de cultuur van Aruba hebben doen verwateren. Als iemand die op het eiland is opgegroeid, doet het me pijn om te zien hoe Aruba wordt geadverteerd als enkel een bestemming met stranden en exclusieve hotels, zonder aandacht voor de veelzijdige identiteit van het eiland.
Tijdens mijn onderzoek ben ik gaan reflecteren op de cultuur waarin ik ben opgegroeid. Op deze manier probeer ik dieper door te dringen tot de ware essentie van Aruba. Dit heeft mij geïnspireerd tot een project waarmee ik een bijdrage wil leveren aan het behoud en de verdere ontwikkeling van die cultuur. Refleha portretteert de mens en zijn relatie tot zijn culturele traditie. Tegelijkertijd kan het object worden gebruikt als een onderdeel van die traditie.

Rotterdam, Mei 2020


Meer werk: