Nikki van Laar

Zo vlogen ze


 
Print
Formaat: 700 x 500 mm
Waarom we reizen? Het antwoord op die vraag is allang niet meer ‘omdat we doortrekken naar voedzamere grond’. Tegenwoordig reizen we voornamelijk om onszelf te amuseren. ‘Ik houd van reizen’ zeggen we, alsof het een hobby is die we naast fitnessen en series kijken hebben opgepakt. Met dat reizen doelen we dan op het bezoeken van mooie verre plekken en we houden de thuisblijvers het liefste live op de hoogte van onze belevenissen.

De massatoerist, stadsduif


De rustzoeker, witte duif


De contactlegger, postduif
Ik geloof dat we reizigers kunnen indelen in drie groepen. Dat er drie redenen zijn om je thuis voor even te verlaten. Reizigers in de eerste groep zijn de rustzoekers. Deze reiziger is op zoek naar harmonie en hoopt zichzelf te vinden tijdens zijn tocht. Of dit nou een meditatie retreat of een expeditie door de jungle is, een ervaring wordt het zeker. Ik zie deze reiziger als een witte duif. Een vredesduif die zijn vleugels uitslaat om terug te keren met hoop.

Groep twee bestaat uit de citytrippers, de hot-spot-happers, de massatoeristen. Deze reiziger is niet op zoek naar een unieke ervaring, maar wil juist overal heen waar je wel geweest moét zijn. Want je hebt zeker last van fomo wanneer jij als enige niet weet hoe groot de Eiffeltoren nou in het echt is. Deze soort beweegt zich voort in grote groepen, evenals een stadsduif. Af en toe wat brutaal en te vinden bij elke grote trekpleister.

De derde en daarmee laatste groep, noem ik de contactreiziger: de reiziger op zoek naar persoonlijke verbinding. Dit kunnen waardevolle ontmoetingen zijn met nieuwe mensen of oude vrienden, maar ook het ontdekken van je afkomst of het overbrengen van een belangrijk bericht voor familie.
Geen vogel heeft zoveel symbolische waarde als de duif. Hij geldt als zinnebeeld van levensgeest, de adem en de ziel. De duif staat voor dat wat ons in beweging houdt en representeert het contact tussen verschillende werelden. Met behulp van de duif wil ik de verschillen tussen de drie types toerist verbeelden in een drieluik. De zoektocht, de overvloed en de harmonie hebben daarbij een belangrijke rol. Binnen deze massaal-sociale samenleving zijn we immers allemaal op zoek naar wie we zijn.

Utrecht, mei 2020

Meer werk: