Lotte Cornelissens

0301263555


 
Infographics
Materiaal: Foto’s van alledaagse voorwerpen

De rest van de wereld is dichterbij dan je denkt. Elk moment sta je in verbinding met verschillende delen van de aarde. Zo zit ik nu achter mijn MacBook gemaakt in China. Ik draag een trui die in Bangladesh is gefabriceerd, en een broek gemaakt in de Verenigde Staten. Naast mij staat een kopje afkomstig uit China, gevuld met koffie uit Brazilië. Het kopje staat op een tafel gemaakt in Polen en op de tafel ligt een loper afkomstig uit Turkije. Kortom, de spullen waarmee wij ons omringen zijn afkomstig uit de hele wereld.


De spullen in mijn huis. Onderzocht, geordend en samengevoegd.

Landen in mijn keuken

Landen in mijn kledingkast
Op reis nemen we vaak spullen mee terug waarmee we ons huis decoreren. Omdat deze souvenirs niet uit Nederland komen, maar exotisch zijn, krijgen ze extra waarde. Als je verder inzoomt op een interieur dan blijkt dat niet alleen souvenirs, maar bijna alle producten in het buitenland zijn geproduceerd. En de benodigde materialen en bouwstoffen voor deze producten komen vaak weer vanuit allerlei andere uithoeken van de wereld. Helaas zijn de meeste mensen zich niet bewust van de flinke reis die producten afleggen. Je kledingstukken, apparatuur en etenswaren hebben waarschijnlijk meer landen gezien dan jijzelf.

Ook jij hebt een reis afgelegd voordat jouw huidige leefomgeving jouw ‘thuis’ werd. We reizen van locatie naar locatie om nieuwe dingen te beleven, met telkens weer onze woonkamer als tussenstop.
Verschillende plekken worden zowel fysiek als mentaal bezocht. Rugzakken worden gevuld met herinneringen, ervaringen en gebeurtenissen.

Al deze spullen, materialen en momenten ontmoeten elkaar in de woonkamer. De ruimte waar jij je het veiligst voelt, bestaat uit een mengelmoes aan spullen die overal vandaan komen, vaak zeer ver van huis. Het werk 030126355 maakt globalisering op een kleine schaal zichtbaar. De titel is afgeleid van een productnummer en representeert alle producten in huis die zijn onderzocht, geordend en verbonden. Het is een herinnering aan het gegeven dat wij — ondanks de intelligente lockdown — elke dag in contact staan met tientallen landen.

Utrecht, mei 2020

Meer werk: