Loïs Voss

Een Ode Aan


 
Weefsels
Materiaal: Wol en gerecyclede materialen
Formaat: ± 12 cm² elk
Deze zomer is anders dan andere. Waar wij voorheen massaal de grenzen over vlogen, verlangend naar nieuwe prikkels en een onderbreking van onze routines, blijven wij nu verplicht thuis. Vliegtuigen staan aan de grond, routines worden niet verstoord. Hoe wordt deze zomer toch een moment van rust? Ik ben op zoek gegaan naar plekken in mijn omgeving die mij een alternatief kunnen bieden voor een reis naar het buitenland, zodat ik thuis op vakantie kan zijn.

3/6 weefsels

6/6 weefsels

De 6 plekken waar mijn odes naar uit gaan.
Ik kijk het hele jaar uit naar de zomervakantie. Met name een trip naar het buitenland is een hoogtepunt. In eigen land spendeer ik mijn tijd veelal buiten. Met goed weer ga ik ergens zwemmen, met vrienden in het gras liggen kletsen. De gelegenheden waarbij mijn verschillende vrienden samen komen zijn echte geluksmomentjes. Deze zomer helpt het mij te denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen. Voor mijn project heb ik zes plekken geselecteerd die dit jaar mijn reis naar het buitenland zullen vervangen.

Ik koos de Munt, de Jaarbeurs-trappen, de steigers voor mijn huis, het bos Rhijnauwen, mijn balkon en mijn slaapkamer. Het zijn plekken die vaak voor lief genomen worden, en op twee na zijn ze allemaal openbaar. De voornaamste overeenkomst tussen deze plekken is dat ik er in het nu leef. Met dit project hoop ik mensen te kunnen inspireren om zelf op zoek te gaan naar waardevolle plekken om hun tijd te spenderen. Plekken waar je in het moment bent, je routine los kunt laten en volle aandacht kunt hebben voor de mensen die met jou zijn. Laat dat nu net hetgeen zijn waar ik behoefte aan heb tijdens een warme zomer.
De associaties die mijn gekozen plekken oproepen vond ik terug in de techniek van het weven; het vergt veel geduld en aandacht. Elk uniek geweven werk staat voor een van de plekken en alle gecreëerde weefsels bij elkaar zijn een ode. Het werk is ontstaan uit een intuïtieve omgang met kleur en compositie. Zolang je zoekt en op je intuïtie vertrouwt, zijn er nieuwe mogelijkheden, ook in een zomer waarin minder kan.

Utrecht, mei 2020

Meer werk: