Lisette Sanders

Tango, Tangor, Ergo Sum


 
Fotoserie
Materiaal: Stof, klei en 39 geheimen ingrediënten
Wanneer je voor langere tijd op reis gaat, kies je er bewust voor een deel van je leven achter te laten. Het vertrouwde gevoel van thuis valt ineens weg. Je moet je aanpassen aan een nieuwe omgeving, nieuwe vrienden maken en misschien zelfs een andere taal leren spreken. Dit doet je terugverlangen naar een vertrouwde omgeving. Wij leven in een tijd waarin videobellen en berichten sturen gemakkelijk gaat, maar soms is er de ongeremde behoefte aan een omhelzing met een dierbaar persoon.

Tango, Tangor, Ergo sum

Wilton, VS, 01-10-2014

Barcelone, Spanje, 02-08-2019
In deze tijd moeten velen van ons geliefden missen. De minimale afstand tot een mens bedraagt 1,5 meter. Het hebben van fysiek contact is hierdoor uitgesloten. Terwijl huidcontact een belangrijke levensbehoefte is en het recht op lichamelijk contact zelfs in onze grondrechten staat. Een omarming, een knuffel of simpelweg het schudden van een hand zijn elementaire zaken in ons dagelijks leven; we hebben het nodig. Ons lichaam reageert op aanrakingen van een ander. Bij contact maakt ons lichaam oxytocine aan, ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd. Oxytocine zorgt voor een afname van angst en stress en een toename van liefde, verbinding en het gevoel van affectie. Aanraking zorgt voor een fijn gevoel, maar gebrek hieraan kan zorgen voor sombere gevoelens en een verzwakt immuunsysteem. Wanneer deze aanrakingen gedurende langere tijd achterwege blijven ontstaat er een ‘huidhonger’; het verlangen naar fysiek contact.

De huid is ons grootste zintuig en staat altijd ‘aan’. Ze reageert niet alleen op fysiek contact, maar ook op contact met aardse elementen als vuur, water, aarde en temperatuur. Ons lichaam reageert anders op elk van deze verschijningen en roept, samen met onze andere zintuigen, emoties en associaties op. Deze omvatten herinneringen aan bepaalde personen of speciale locaties.

In de serie Tango, Tangor, Ergo Sum heeft elk beeld een verhaal, een persoonlijke associatie met een locatie of plek op reis waar ik gemis ervaren heb. De texturen, materialen en kleuren roepen allemaal emoties op. Aanraking en beleving via alle zintuigen wordt aangeraden, zodat de huid kan reageren met emoties. Telkens op een andere manier. Loslatend, herstellend en altijd herinnerend.

Utrecht, mei 2020


“Ik raak aan, ik word
aangeraakt dus ik ben.”
– Wilhelm Schmid

Meer werk: