Isa Lebbink

Kom aapjes kijken


 
Posterserie
Formaat: 500 x 700 mm elk
“Dit dierenpark biedt een leerzame en avontuurlijke ervaring voor het hele gezin. U en uw kinderen zullen zich vergapen aan honden, buffels, springbokken, pluimvee, leeuwen, elanden en zwanen. Op een manier die u niet gewend bent, in schitterende combinaties. In ons dierenrijk kunt u dieren van heel dichtbij bekijken. Sla vooral onze unieke shows met de olifanten en vissen niet over. Hier mag u, onder professionele begeleiding, de dieren aanraken en zelfs vasthouden. Wat wilt u nog meer?”
Verenigde Staten, Kroatië, Noorwegen, Oman, Spanje.

Kroatië, Luxemburg, Oman, Spanje, Verenigde Staten.
Kroatië, Engeland, Zuid-Afrika, Nederland.

Mijn liefde voor dieren is groot. Op reis probeerde ik altijd zoveel mogelijk dieren te zien. Toen ik drie jaar oud was aaide ik al koala’s en kangoeroes in Australië en als vijfjarige bezocht ik een dolfijnenshow in Las Vegas. Daarnaast heb ik ontelbare bezoeken gebracht aan dierentuinen.
Het hoogtepunt was een bezoek aan een olifantenreservaat vorig jaar, waar ik naast de olifanten mocht lopen. Deze ervaring voelde heel onwerkelijk en raar. Het had een enorme impact op mij. Het veranderde mijn kijk op hoe de mens met dieren omgaat. Hoe bijzonder en mooi het ook was, het zijn herinneringen die ik nu liever vergeet.

De industrieën rondom natuurtoerisme spelen in op de liefde die mensen voor dieren hebben, maar vaak zijn ze zelf verantwoordelijk voor het exploiteren van dieren van geboorte tot dood. Ze streven naar maximale winst. Dieren zijn een commerciële trekpleister. Als toerist worden we door mooie reclames getrokken: “Come and see the animals as wild as they can get”. We gaan af op deze dierenattracties zonder daar al te veel over na te denken.
Unieke dieren zoals The Big Five zijn zelfs beweegredenen om te gaan reizen.
Kom aapjes kijken gaat over de vraag waarom mensen zo graag naar dieren kijken. Waarom raken wij zo door ze gebiologeerd? En wat drijft ons om ze te bespieden en aan te raken? In dit werk smelt ik dieren samen tot nieuwe soorten. Het zijn optelsommen van nationale dieren, afkomstig uit de landen die ik heb bezocht. In mijn wilde dieren heb ik de instinctieve angsten die wij voor hen hebben uitvergroot. Ze zijn hierdoor vreemder en griezeliger, en wekken het tegenovergestelde gevoel op van wat je normaal bij een mooi of bijzonder dier krijgt. Het werk moet je een ongemakkelijk gevoel geven. Ik rek onze fascinatie op, tot ze knapt. Weet je zeker dat je aapjes wilt komen kijken?

Haarlem, mei 2020

Meer werk: