Godfridus de Vries

Nieuwe Schijn


 
Video en collage
Duur: 04:07 min.


Grote steden hebben te maken met een terugkerende, eenzijdige en groeiende toestroom van toeristen. Voor de bewoners en forensen van zo’n in haar identiteit verarmde en vollopende stad zouden er alternatieven moeten komen. Amsterdam is zo’n stad die structureel aandacht behoeft. In deze hoofdstad van Nederland heeft de toename van het toerisme het oorspronkelijke karakter en de culturele eigenheden aangetast. Toch blijven heel veel mensen op zoek naar plekken die hen bekoren. Kun je van een onaantrekkelijke plek in Nederland een aangenaam verblijf maken? Een oord waar het voor zowel de bezoeker als de bewoner goed vertoeven is?


Promo video Nieuwe Schijn, de omgeving verkennen


Vooraanzicht Nieuwe Schijn


Zwemmen en genieten in Nieuwe Schijn
Het toerisme zorgt voor moeilijkheden op gebied van bewoning en de verspreiding van mensen. Vooral bewoners van westerse steden worden ongelukkig van de niet aflatende stroom aan reizigers. In de straten van Amsterdam, maar ook in die van Parijs en Londen, zorgen de talen en gewoonten van toeristen uit verre landen voor een gevoel van vervreemding. Je ontkomt er niet aan. In Nederland kunnen we spreken van taal- en cultuurassimilatie, ook wel ‘verengelsing’. Een vergane (Hollandse) glorie.

Daarnaast zorgt het toerisme voor veel overlast, denk aan geluidsoverlast, de hoeveelheid troep die wordt achtergelaten en de vernielingen in publieke ruimtes en parken. Voor een historische stad is dit pijnlijk. Op het eerste gezicht lijkt alles nog redelijk, maar de drukte in zo’n stad waar de oorspronkelijke bevolking steeds meer prijs moet geven, beschadigt haar imago en geschiedenis. Reizigers die met mate genieten doen natuurlijk geen kwaad. En er moet ook geld verdiend worden. Dat neemt niet weg dat het tot grote frustratie leidt wanneer je omringd wordt door rolkoffertjes en niet meer aangesproken wordt in je eigen taal.
Nu de trekpleisters overbezet raken moeten er alternatieven komen. Ongewone of zelfs onaantrekkelijke gebieden zouden omgetoverd moeten worden tot zeer gewilde vakantiebestemmingen. Nieuwe oorden scheppen! Maar waar..? Wat is de lelijkste plek in Nederland? Na grondige analyse is de conclusie dat dit Nieuwegein moet zijn. Afgelegen aan het water, met een fantasieloos viaduct. Hoe lelijk wil je het hebben? Desalniettemin is het geluid van de auto’s die over het viaduct rijden vergelijkbaar met het geluid van de zee. Is dat niet waar mensen over het algemeen naar verlangen? Het gebied ligt afgezonderd, wat voor bewegingsvrijheid zorgt.
En je zult er geen last hebben van een overvloed aan mede-toeristen.

Uiteraard zullen er niet alleen in Nederland, maar overal ter wereld waar het toerisme een bedreiging vormt, alternatieve plekken ontstaan voor buitenlandse reizigers. Om de toestroom van toeristen in mooie steden als Amsterdam te verminderen moet de focus meer komen te liggen op de meest lelijke plaatsen. Het is een gegeven dat mensen verleid kunnen worden tot het bezoeken van verre bestemmingen. Als je maar een verleidelijk verhaal vertelt, met een aantal flatterende foto’s en desnoods misleidende recensies. Een onbekend paradijs, een hele nieuwe ervaring!

Putten, mei 2020

Meer werk: