Gijs Molenaar

Ilvie


 
Maquette
Formaat: 640 x 250 x 625 mm
Ieder jaar stijgt het aantal toeristen in Nederland. Door deze toename van massatoerisme staat de leefbaarheid in sommige gebieden onder druk. Ik heb onderzocht hoe we het evenwicht tussen leefbaarheid en gastvrijheid kunnen terugvinden, en hoe we dit door middel van architectuur kunnen realiseren. Met Ilvie, een vernieuwend tourist information point, trekken we toeristen aan en kunnen we hen vervolgens specifieke informatie geven over verschillende highlights in Nederland. Ilvie biedt de mogelijkheid om de beweging van toeristen op een gecontroleerde manier te beïnvloeden.

Maquette Ilvie

Constructie plan Ilvie 

Verspreiding toerisme
In de informatievoorziening legt Ilvie de focus op het zien en het bewonderen van architectuur. Het gebouw is zelf een bezienswaardigheid met een grote aantrekkingskracht. Vorm, materiaal
en licht spelen daarbij een rol: de vorm
van het gebouw is afgeleid van de
letter ‘i’ van ‘Information’. De twee componenten van de ‘i’ zijn op
een nieuwe, dynamische manier
geconstrueerd. Deze constructies geven het constante samenspel tussen toerist en de lokale inwoner weer, zowel in vorm als materiaal. Het streepje van de ‘i’ representeert de lokale bewoner en is van duurzaam hout vervaardigd. Het puntje van de ‘i’, dat de toerist vertegenwoordigd, is van kunststof. Hiermee wordt een toespeling gemaakt naar de uitstoot van CO2 die de vervaardiging van kunststof, maar ook de komst van toeristen met zich meebrengt.
De locatie van Ilvie is essentieel voor haar succes. Belangrijke focuspunten voor de plaatsing van Ilvie zijn toegankelijkheid
en doorstroming, Een open plaats buiten
een stadscentrum, waar toch veel accommodaties te vinden zijn, is daarom ideaal. Een plek naast Station Sloterdijk in Amsterdam biedt deze voorwaarden.

Behalve een attractie is Ilvie een informatiepunt dat toeristische
informatie over bepaalde activiteiten
en architectonische hoogtepunten in Nederland verstrekt, op een manier die zorgt voor spreiding van toeristen. Ilvie biedt zo een alternatieve oplossing voor de problematische concentratie van toeristen op een plek. Het laat zien hoe architectuur van betekenis kan zijn voor de leefbaarheid in drukke gebieden in Nederland.

Zoetermeer, mei 2020

Meer werk: