Charissa Elward

Mijn stad, mijn thuis


 
Collage
Materiaal: Foto’s
Formaat: 297 x 420 mm
Je omgeving draagt bij aan de vorming van je identiteit. De plek waar je bent opgegroeid, maar ook de plek waar je als kind vaak op vakantie ging, kan jou als persoon sterk beïnvloeden. In mijn geval zijn dat respectievelijk Rotterdam en Jakarta.

Rotterdam

Jakarta

Mijn stad, mijn thuis
In mijn jeugd ging ik elke twee jaar een hele zomervakantie lang met mijn ouders en zus naar Jakarta, om daar mijn familie te bezoeken. In mijn herinnering waren die zes weken onderverdeeld in verschillende fases. Tijdens de eerste twee weken had ik het gevoel dat ik alles weer moest herontdekken: de taal, de mensen en de omgeving. In de twee weken die volgden begon ik mij steeds meer thuis te voelen. En tijdens de laatste weken wilde ik niet meer terug naar huis. Tijdens de terugreis had ik dan ook altijd weer een raar onderbuikgevoel. Ik voelde dat ik ook Rotterdam weer opnieuw zou moeten leren kennen. Dit fascineerde me, want wat zijn nou zes weken vakantie op de twee jaar, terwijl de rest van mijn leven zich voornamelijk afspeelde in Rotterdam?

Tegenwoordig voel ik mij in beide steden evenveel thuis. Ik heb gezocht naar een verklaring hiervoor. Beide steden zijn divers en modern op hun eigen manier, en ik kwam tot de ontdekking dat veel gebouwen in Jakarta zijn gebouwd door Nederlanders. De architectuur is voor mij zo een mooi symbool geworden voor de verbintenis die ik voel tussen Rotterdam en Jakarta.
In de eerste decennia van de vorige eeuw nam het aantal Nederlandse architecten in toenmalig Nederlands-Indië toe. Hierdoor werden er moderne stromingen in de bouwkunst zichtbaar, met name het Nieuwe Bouwen en de Amsterdamse School. De kern van deze architectuur was westers, maar ze werd wel verpakt in een Indische jasje. Ook nu is de Nederlandse invloed nog altijd heel zichtbaar in Jakarta.

Mijn stad, mijn thuis laat zien hoe je de betekenis van architectuur op verschillende manieren kunt belichten, want architectuur gaat verder dan alleen esthetiek. De architectuur in Rotterdam weerspiegelt naar mijn mening de multiculturele samenleving, en die in Jakarta voornamelijk de diversiteit aan religies. De architectuur representeert in beide steden dus iets anders, maar wat beide steden in essentie verbindt, is de harmonie in een wereld vol diversiteit.

Rotterdam, mei 2020

Meer werk: