Carolien Weerstand

Ik koop wel weer een nieuwe


 
Draagbare installatie
Materiaal: Gerecyclede materialen
Het vakantieseizoen zou nu eigenlijk al begonnen zijn. We zouden ‘lekker met de meiden’ gaan kamperen aan het zonnige Costa del Sol, waar het altijd feest is. Niks moet er, en alles mag. Als we weer terug naar huis gaan zijn onze koffers dan ook goed gevuld met souvenirs. Nét iets te vol, want het luchtbed past er niet meer in. Laat maar liggen dan, ik koop wel weer een nieuwe.


Draagbare installatie


Start van het proces 


Reflectietekening 
Tijdens en na onze vakanties produceren wij een immense hoeveelheid aan afval. Wat niet meer in de koffers past laten we vaak achter op locatie: van waterspeelgoed en bierblikjes tot strandtassen en tenten. We gooien vaak nog bruikbare spullen weg, alleen omdat ze ons op dat moment niet goed meer uitkomen.

Op een luchtige manier verbeeldt Ik koop wel weer een nieuwe de wegwerpcultuur van het toerisme. De jurk is volledig gemaakt van vakantie-afval, variërend van textiel tot plastics en blik, en laat zien hoe onnodig het meeste afval is dat wij produceren. Het model van de jurk met sleep, de ‘nasleep’ van de spullen die je achterlaat op vakantie, is geïnspireerd op de hofkledij uit de tijd van de barok. Dergelijke volle, overdadige jurken met veel opsmuk konden alleen betaald worden door vorsten en vorstinnen. Net zoals die opsmuk is ook het afval dat wij achterlaten in principe onnodig. En net zoals alleen de vorsten en vorstinnen zich zulke jurken konden veroorloven, kunnen alleen de mensen met voldoende geld het zich veroorloven om bruikbare spullen achter te laten op vakantie.

Ook al is de jurk vanwege de spontane werkwijze speels en luchtig van karakter, er wordt een serieus probleem mee aangekaart. Want is het echt nodig om al die spullen achter te laten? Is dat wat we niet meer zien ook niet meer belangrijk? Doet het er inderdaad niet toe dat onze parasol een stuk afval is geworden, omdat we volgend jaar toch wel een nieuwe kunnen aanschaffen? Ik koop wel weer een nieuwe wil je bewust maken van het feit dat hergebruik zo slecht nog niet is.

Utrecht, mei 2020


“One man’s trash, is another man’s treasure.“ Yotam Ottolenghi


Meer werk: