Agnes van der Heijden

Cinefiel’s Kleerkast


 
Interactieve video
Duur: ±10:00 min.


Een van mijn leukste herinneringen aan de middelbare school is een reisje naar Londen. Hoewel deze oude stad die in de honderden jaren dat ze bestaat vele historische gebeurtenissen heeft gekend, draaide het voor mijn vrienden en mij maar om één ding: een film over een jongen met een litteken op zijn hoofd, die erachter komt dat hij een tovenaar is. We konden niet wachten totdat we op zoek konden gaan naar locaties uit de film. Toen we die hadden gevonden bleken we echter zeker niet de enigen. Mensen van alle leeftijden stonden in meterslange rijen voor ons te wachten bij ‘Perron 9¾’ op station Kingscross. Iedereen kwam er om vlugge selfies te maken en deze voor eeuwig te bewaren in hun telefoon.


Begin je reis hier


Wat is jouw eindbestemming?


Wanneer ben je tevreden?
Het bezoeken van filmlocaties gebeurt niet alleen in Engeland. Over de hele wereld is een nieuw soort toerisme ontstaan, ‘filmtoerisme’ genaamd. Dit fenomeen bestaat al langer, maar neemt in de jaren nul pas echt een hoge vlucht naar aanleiding van de Lord of the Rings-trilogie. Films hebben de kracht om van een alledaagse locatie een gigantische trekpleister te maken. In Nieuw-Zeeland zijn op meer dan 150 locaties door het hele land scènes uit Lord of the Rings opgenomen en tegenwoordig trekken deze ‘droomlocaties’ nog steeds grote stromen toeristen.

Een film kan een mooie herinnering zijn, al heb je deze niet zelf beleefd. Je raakt door een film geïnspireerd om ergens op vakantie te gaan, zodat je die ene scène in realiteit mee kan maken. Soms valt die realiteit echter tegen. Een voorbeeld hiervan is het Oostenrijkse dorpje Hallstatt. Blijkbaar lijkt dit dorpje erg op het dorp uit Disney ’s succesvolste animatiefilm Frozen. Met 800 inwoners is Hallstatt nog maar net een dorp. Toch kent het jaarlijks meer dan één miljoen toeristen.
In Thailand was er een vergelijkbaar probleem bij Maya Bay. Hier is in 2000 de film The Beach opgenomen met in de hoofdrol Leonardo Di Caprio. Door de dagelijkse stroom van 4000 bezoekers verdwenen de koraalriffen langzaam en werd het zeeleven weggejaagd. De regering van Thailand besloot daarom om het strand jaarlijks vier maanden te sluiten, zodat de natuur een kans had om te herstellen. Je begint je toch af te vragen of die urenlange treinrit, veel te dure ijsjes en snikhete zon in de wachtrij voor een foto het allemaal wel waard zijn. Is genieten van de scène in de film niet genoeg?

Nu we thuis zitten, kijken we nog meer films dan normaal. Reizen naar verre oorden en romantische steden gaat niet. Daarom kijken we hoe anderen dit doen. Je op film geïnspireerde vakantie wordt even uitgesteld. Maar dit betekent niet dat je niet op vakantie kunt gaan. We moeten nu op zoek gaan naar die droomlocaties vanuit huis. Cinefiel‘s Kleerkast neemt je mee op een vakantie die je zelf uitkiest. In de interactieve video kun je wegen kiezen die je naar jouw droomlocatie brengen. Scan de QR-code en maak je geen zorgen over vertraagde vliegtuigen, urenlange wandelingen in de brandende zon of rijen met andere toeristen. Ga op vakantie naar je eigen droomplek. Net als in de film.

Bergeijk, mei 2020

Meer werk: